Ο σαββατιάτικος ύπνος ήταν ο αγαπημένος του Μπάμπη. Τώρα που είχαν περάσει λίγο τα χρόνια και δεν έβλεπε πια τον λόγο να κρατάει στασίδι στα μπαρ, τα σαββατόβραδα έπεφτε για ύπνο από νωρίς. Είχε ανακαλύψει κάπως αργά στη ζωή του πόσο ωραίος είναι ο πρωινός ήλιος χωρίς τον πονοκέφαλο από το ξενύχτι της προηγουμένης, με καφεδάκι και εφημερίδες μέχρι το μεσημέρι που θα έπαιζε (και θα έχανε, ως συνήθως), η Απολλωνάρα. Η Κυριακή είναι ευλογημένη μέρα…
Ξάφνου, μέσα στη νύχτα, πετάχτηκε από το κρεβάτι αλαφιασμένος. Μια σειρήνα ούρλιαζε! Πόλεμος; Όχι, ακούγονταν και κορναρίσματα… Τι δουλειά είχαν τα κορναρίσματα με τον πόλεμο; Ακούγονταν, όμως, και παιάνες, εμβατήρια, κάτι τέτοιο… Ο Μπάμπης προσπάθησε να ξυπνήσει για τα καλά και βγήκε στο μπαλκόνι. Δεν ήταν εμβατήριο, δόξα τω θεώ, ήταν η Έλενα Παπαρίζου που προσπαθούσε να τον πείσει ότι ήταν και ο πρώτος. Καλά! Αυτό το ήξερε… Ο Μπάμπης χάρηκε για το βραβείο της Έλενας. Και ξανακοιμήθηκε…
Η Κυριακή κύλησε ανήσυχα. Συνεχής εκνευρισμός. Τη Δευτέρα το μεσημέρι, ο Μπάμπης πίστευε πως η νευρική κατάρρευση ήταν πολύ κοντά. Αρκεί να άκουγε ακόμη μια φορά «You are the one» και θα ούρλιαζε. Έπρεπε όμως να συνέλθει και να τηλεφωνήσει στην εφημερίδα, στον Κώστα Καλάπα, τον διευθυντή του. Το ρεπορτάζ που είχε ήταν συγκλονιστικό, ήταν απίστευτο!

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Ο Κώστας Καλάπας έμεινε άφωνος, με το πορτοκαλί τηλέφωνο ακόμα κολλημένο στο αυτί του. Δεν πίστευε ούτε λέξη απ’ όσα μόλις του είχε πει ο Μπάμπης…
«Κώστα, είσαι εκεί;», ρώτησε δήθεν αθώα ο πανούργος Μπάμπης.
«Ναι… Δηλαδή θέλεις να πεις ότι ο “Μικρός Ήρως”, το Παιδί – Φάντασμα, ο Γιώργος Θαλάσσης ζει;»
«Όχι μόνο αυτό», βιάστηκε να προσθέσει ο Μπάμπης. «Κυκλοφορεί πια με άλλη ταυτότητα. Κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα ενός απλού δημοσιογράφου, με το αθώο όνομα Μάκης Τριανταφυλλόπουλος. Κάνει ρεπορτάζ και βγάζει μια εφημερίδα μαζί με τον καλύτερό του φίλο, τον Σπιθέμο. Η ταυτότητά του γράφει Αναστασιάδης. Κι όμως, είναι ο Σπίθας, ο ίδιος Σπίθας που όλοι ξέραμε! Όταν βρίσκονται μόνοι τους και είναι σίγουροι (νομίζουν) ότι δεν τους ακούει κανείς, τον φωνάζει Σπιθέμο! Κι εκείνος τον αποκαλεί «Φάντασμα». Σκέτο… Συνεργάζονται και με την Κατερίνα, που είναι ακόμη ερωτευμένη με τον Μικρό Ήρωά της, τόσα χρόνια μετά… Μυστικά όμως, δεν δουλεύει κι αυτή στην εφημερίδα, γιατί φοβήθηκαν ότι θα τους έπαιρναν χαμπάρι. Είναι κι αυτή δημοσιογράφος. Κάνει τάχα μου έρευνες. Βιτρίνα, καταλαβαίνεις, Κώστα…». Ο Μπάμπης φάνηκε να διστάζει για λίγα δευτερόλεπτα. Αυτό δεν θα το πίστευε ούτε ο καλοκάγαθος Καλάπας…
«Εργάζεται με το ψεύτικο όνομα Αγγελική Νικολούλη. Λένε πως το διάλεξε επειδή έχει πολλά “λ”, που της αρέσουν… Αλλά είναι η Κατερίνα, η θαραλλέα Ελληνοπούλα που είναι πάντα έτοιμη να θυσιάσει τα πάντα για την Πατρίδα και το Παιδί – Φάντασμα. Ακόμη και τον έρωτα που σιγοκαίει στην αγνή καρδιά της…».
«Μα ο Μικρός Ήρως και ο Σπίθας θα πρέπει τώρα να μην μπορούν να πάρουν τα πόδια τους, αν είναι ζωντανοί ακόμη. Παιδί – Φάντασμα με προστάτη… Δεν μου πάει, ρε Μπάμπη… Άσε την Κατερίνα που θα πρέπει να είναι μπαμπόγρια. Ενώ η Αγγελική…». Ο Καλάπας δαγκώθηκε. Υπάρχουν πράγματα που κανένας άντρας δεν ομολογεί ποτέ. Κρυφά όνειρα που ακόμη κι ένας διευθυντής δεν έχει κάνει ποτέ πραγματικότητα…
Την ονειροπόληση του Κώστα διέκοψε η απόμακρη φωνή του Μπάμπη.
«Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα αντεπέξερχονται πια στο πατριωτικό τους καθήκον. Το bottox ίσα ίσα που κρύβει την πραγματική κατάστασή τους. Ειδικά ο Σπιθέμος ανγκάστηκε να βάλει μπλε περουκίνι και να παριστάνει πως κυνηγάει τις μοντέλες. Καταλαβαίνεις…».
«Και εννοείς ότι αυτοί οι τρεις παλιόγεροι δουλεύουν μυστικά για να σώσουν πάλι την Ελλάδα; Τον Ελεύθερο Κόσμο; Από ποιόν; Πώς;»
«Το έχει μάθει κι αυτό ο Βουλγαράκης. Δεν του ξεφεύγει τίποτα τώρα με την καινούργια κάμερα που του πήρε δώρο η Γιάννα από τον Κορασίδη. Πώς νομίζεις ότι διέρρευσαν τα παρατσούκλια που χρησιμοποιούν μεταξύ τους;»
«Παρακολούθησε τον Τριανταφυλλόπουλο με κρυφή κάμερα! Καταπληκτικό!»
«Όχι ο ίδιος, Κώστα! Κάποιος πράκτορας της ΚΥΠ. Μπαμπύλης — ή κάπως έτσι. Μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή το όνομά του… Είχε κάνει τάχα μου τον εξαφανισμένο και η Νικολούλη τσίμπησε το δόλωμα και πήγε και τον βρήκε. Αυτός της πούλησε το παραμύθι του και αυτή τον πίστεψε…»

ΠΕΡΙ ΜΟΝΤΕΛΩΝ…

Το ίδιο βράδυ στον διάδρομο της εφημερίδας, ο Γιώργος ο Γκαπ, όπως ήταν το παρατσούκλι του αρχισυντάκτη της εφημερίδας, ήταν σαφής: «Θα ακολουθήσουμε το σκανδιναβικό μοντέλο».
Ο Μπάμπης ενθουσιάστηκε. Πάντα του άρεσαν τα μοντέλα. Και ιδιαίτερα αυτά από τη Σκανδιναβία… Ξανθές, ψηλές, με ατελείωτα πόδια… Τώρα καταλάβαινε γιατί είχε επιλεγεί η Παπαρίζου, ο θηλυκός Μεγαλέξανδρος… Σιγά – σιγά όλα έπαιρναν τη θέση τους στο μυαλό του Μπάμπη. Αλλά…
«Η Βάσω, όμως, θα συμφωνήσει, Γιώργο;»
«Το σκανδιναβικό μοντέλο εφημερίδας, Μπάμπη… Θα αλλάξουν όλα, αρχής γενομένης από τα κασέ. Οι ειδήσεις από Αθήνα θα έχουν βινιέτα ‘‘του ανταποκριτή μας’’ και στον καιρό θα βάλουμε πάνω – πάνω την Στοκχόλμη…»
«Έχω μια ιδέα να προσθέσω στις αλλαγές, ρε Γκαπ!» είπε ξαφνικά ο Μπάμπης. «Να πάρουμε και τη Νατάσσα να γράφει τα Φαρμακεία!»

Advertisements