O Μπάμπης Καμένος, ο τεχνοκράτης δημοσιογράφος της New Prooptiki Times, της πιο προηγμένης τεχνολογικά εφημερίδας στην Ελλάδα, ήταν πολύ χαρούμενος. Είχε μόλις παραλάβει το καινούργιο λάπτοπ του. Του κουτιού!
Όλα άρχισαν πριν λίγο καιρό όταν πρόσεξε στην τηλεόραση πως ο Γιώργος Παπανδρέου, γνωστός παγκοσμίως και ως ο «αρχισοσιαλιστής», πληκτρολογούσε σε ένα λάπτοπ της Lenovo, της κινέζικης «πρώην IBM»…
«Ο πρόεδρος βάζει πρώτος τέρμα στις σπατάλες!» θαύμασε ο Μπάμπης. «Αγοράζει απ’ τα κινέζικα!»
Ήταν μια αποκαλυπτική στιγμή για τον Μπάμπη. Μια από εκείνες τις σπάνιες στιγμές στη ζωή του ανθρώπου, κατά την οποία, σε μια υπαρξιακή αναλαμπή, συνειδητοποιεί πόσα λίγα χρειάζεται ο άνθρωπος για να ζήσει. Για να χαρεί απλώς και μόνο που είναι ζωντανός, που μπορεί να αναπνέει, να μιλάει και να στέλνει SMS: τα πρωτογενή στοιχεία της ζωής είναι αρκετά ― όλα τα υπόλοιπα είναι πολυτέλειες, αν όχι και σκοτούρες στο κεφάλι του… Ο Μπάμπης τα κατάλαβε όλα αυτά εκείνην ακριβώς τη στιγμή. Ήταν προφανώς μια στιγμή «ζεν» για τη συνείδηση του Μπάμπη… Δεν τον ένοιαζε πια και τόσο, ούτε η ακρίβεια, ούτε το Ασφαλιστικό, ούτε οι καθυστερήσεις πληρωμών, ούτε τίποτα. «Ένα λάπτοπ απ’ τα κινέζικα και υγεία είναι τα μόνα που χρειάζομαι», είπε το επόμενο πρωί στον καθρέφτη του μόλις ξύπνησε. «Και ξύρισμα…» πρόσθεσε χαμογελώντας στον εαυτό του.
Την ίδια μέρα ζήτησε από τον λογιστή της εφημερίδας να καλύψει την αγορά ενός λάπτοπ. «Από τα κινέζικα…» διευκρίνησε ο Μπάμπης στον λογιστή που τον κοίταζε με μισό μάτι.
«Δεν γίνεται…» του απάντησε εκείνος, «να μπαίνεις στο Ιντερνετ από την εφημερίδα… Μπορούμε, όμως, να σου δώσουμε ένα κινητό! «Vodafone! Live! Ζωντανό!»
Ο Μπάμπης αρνήθηκε και βγήκε από το λογιστήριο με αξιοπρέπεια και με το ψόφιο κινητό του στο χέρι.
Από κείνη την ημέρα ο Μπάμπης έκανε αιματηρές οικονομίες: δεν πήγε ούτε μια φορά στον Ρέμο, δεν πήρε καμία φορά καφέ από τα Starbucks, δεν πήγε καν ούτε ένα σαββατοκύριακο στην Αράχωβα για σκι! Αλλά το λάπτοπ το αγόρασε…
Και έφτασε η μέρα που με λαχτάρα άνοιγε κουτιά κι έσκιζε σελοφάν.
Πάτησε το ON και τα Windows τον υποδέχθηκαν μ’ ένα καταπράσινο λιβάδι… Άρχισε να πατάει διάφορα μενού. Εικονίδια και ήχοι τον ψυχαγωγούσαν αφάνταστα. Δεν ήξερε τι έκανε ακριβώς, αλλά το διασκέδαζε πολύ. Ξαφνικά, όμως, ένα περίεργο παράθυρο εμφανίστηκε μπροστά του: κάτι τουβλάκια κατέβαιναν από πάνω προς τα κάτω! Ο Μπάμπης δεν είχε ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο. «Αχά!» μονολόγησε σαστισμένος. «Παράνομο λογισμικό…»
Πάτησε γρήγορα και αποφασιστικά ένα άλλο κουμπί: μια τράπουλα εμφανίστηκε μπροστά του! «Αυτό κι αν είναι παράνομο λογισμικό!» φώναξε αγανακτισμένος ο Μπάμπης.
Γύρισε και κοίταξε καχύποπτα γύρω του. Ήταν μόνος του. Μόνος απέναντι στο καθήκον και τη συνείδησή του, ένας άνθρωπος που παίρνει δύσκολες αποφάσεις ενώπιον του θεού και μόνον…
Με μια αποφασιστική κίνηση τα έσβησε αμέσως. Την ίδια στιγμή ένοιωσε καλά που επέστρεφε στη νομιμότητα και τη διαφάνεια. Έκανε επανεκκίνηση με το καινούργιο νόμιμο λογισμικό του. Μια μαύρη οθόνη και κάτι ακαταλαβίστικα… Δεν γινόταν τίποτα. Το λάπτοπ δεν ξανάπαιρνε μπροστά.
Ο Μπάμπης έπρεπε να πάρει και πάλι δύσκολες αποφάσεις. Αλλά δεν δίστασε ούτε στιγμή: σήκωσε το τηλέφωνο και πήρε τον πρωθυπουργό.
«Κώστα, έσβησα το παράνομο λογισμικό και το λάπτοπ δεν παίρνει μπροστά. Θέλω οδηγίες! Τι να κάνω;»
Η ψύχραιμη φωνή του πρωθυπουργού ακούστηκε να απαντά αμέσως με αποφασιστικότητα απέναντι στο πρόβλημα! Η λύση είχε βρεθεί:
«Κάτσε να ρωτήσω τον Βουλγαράκη που ξέρει απ’ αυτά. Έχει και κάτι σχεδιαγράμματα…»
Ο Έλλην πρωθυπουργός δεν πρόλαβε να αποσώσει την φράση του και μια φωνή ακούστηκε μέσα στη γραμμή:
«Μπες σε safe mode και πήγαινε στη registry…»
«Ποιος μίλησε;» ακούστηκε να ρωτά ανήσυχος ο πρωθυπουργός. «Ποιος είναι στη γραμμή;»
Τη σιωπή έσπασε μόνο μια πνιχτή φωνή απ’ το βάθος: «Τι κάνεις εκεί, ρε, θες να μας πάρουνε χαμπάρι;»
«Μπάμπη, εσύ μίλησες;» ρώτησε αυστηρά ο πρωθυπουργός.
«Όχι, πρόεδρε, εγώ νόμισα ότι ήταν ο Βουλγαράκης…»
«Μπάμπη, δεν τον πήρα ακόμη τον Βουλγαράκη… Κάποιος άλλος μπήκε στην γραμμή…»

Το μαραφέτι του Μπάμπη…

Το παράθυρο με τον Νίκο Χατζηνικολάου έπιανε τη μισή οθόνη, ενόσω ο Μπάμπης ήταν στριμωγμένος ανάμεσα στον Τράγκα και τον Κακαουνάκη. Ο Κακαουνάκης τον κοίταζε από τη μία πλευρά με το ένα μάτι μισόκλειστο και χάιδευε τα γένια του. Ο Τράγκας από την άλλη πλευρά κοίταζε με δακρυσμένα μάτια τη φωτογραφία του Κορωνιά. Ο Μπάμπης ένοιωθε κάπως άβολα: φοβόταν τον Κακαουνάκη και λυπόταν τον Τράγκα…
Την αμηχανία έσπασε η φωνή του Χατζηνικολάου που ρωτούσε τον Μπάμπη με ευγένεια: «Δηλαδή, Μπάμπη, έσβησες το παράνομο λογισμικό μόλις αντιλήφθηκες την ύπαρξή του;»
«Δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς, Νίκο! Η στάση μου υπήρξε στάση ευθύνης και αποτελεί πράξη εμπιστοσύνης προς την Πολιτεία και τη Δικαιοσύνη…»
Ο Τράγκας ξέσπασε σε λυγμούς συγκλονισμένος από την υπεύθυνη, αντρίκεια στάση αυτού του Έλληνα…
Ο Κακαουνάκης άρπαξε την ευκαιρία όσο ο Τράγκας προσπαθούσε να συγκρατήσει τους λυγμούς του: «Και πώς το έσβησες αυτό το μαραφέτι, ρε Μπάμπη, δε μας λες κι εμάς, αντράκι μου;»
«Δεν λέγεται “μαραφέτι”, Νίκο, λέγεται intel and windows centrino mobile technology notebook, με 512 megabytes RAM, δύο USB, 3G, υδραυλικό τιμόνι και ABS…»
Ο Κακαουνάκης δεν κόλωσε ούτε στιγμή: «Μαραφέτι το λέω εγώ κι άστα αυτά… Πώς έσβησες το μαραφέτι σου Μπάμπη;»
«Εεεε… Πάτησα delete… Δεν έπρεπε;» απάντησε φοβισμένα ο Μπάμπης στον Κακαουνάκη. «Και μετά πήρα τηλέφωνο τον Καραμανλή…» πρόσθεσε με νόημα.
Ο Χατζηνικολάου παρενέβη αμέσως: «Μπάμπη, πήρες τηλέφωνο τον Καραμανλή; Κυρίες και κύριοι, έχουμε μια πολύ σημαντική εξέλιξη…»
«Και τι σου είπε ο Καραμανλής;» ρώτησε ο Κακαουνάκης τον Μπάμπη διακόπτοντας τον αγέρωχο Χατζηνικολάου.
«Ότι δεν λειτουργεί υπό πίεση και εν θερμώ και να του ξανατηλεφωνήσω του χρόνου να μου πει τι να κάνω…»
«Μόνον αυτό σου είπε; Τίποτα άλλο;»
«Τον ρώτησα και για τον ανασχηματισμό… Για πότε τον βλέπει…»
«Αυτό είναι πολύ σημαντικό, Μπάμπη!» θαύμασε ο Χατζηνικολάου. «Τι σου απάντησε ο πρωθυπουργός; Αδημονεί το πανελλήνιον!»
«Μου είπε ότι επειδή δεν έχει εμπιστοσύνη στα τηλέφωνα, παίρνει διάφορους και τους υπόσχεται υπουργεία, στη μία το Εξωτερικών, στον άλλον το Γεωργίας, αλλά όλα αυτά τα κάνει για παραπλάνηση αυτών που τον παρακολουθούνε… Στην πραγματικότητα το μόνο σίγουρο είναι πως θα αλλάξει τον υπουργό Πολιτισμού. Μου είπε πως μπορώ να το γράψω: φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος με τις επιδόσεις του υπουργού Πολιτισμού…»

Advertisements