Ο Καραμανλής δολοφόνησε τη μεσαία τάξη
Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

Μπορεί κανείς να διαφωνεί για τις πολιτικές ευθύνες σχετικά με τον τραγικό φόνο του μαθητή από το όργανο της τάξης, όμως ένα είναι σίγουρο. Οτι η Ν.Δ. και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι υπεύθυνοι για τη δολοφονία της μεσαίας τάξης και της αστικής κουλτούρας.

Προχθές το βράδυ, όταν καίγονταν οι μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, ο κ. Παυλόπουλος, δεξί χέρι του πρωθυπουργού, έκανε ορισμένες δηλώσεις σχετικά με την υπό εξέλιξη κατάσταση. Η ερμηνεία του ήταν ότι η δράση των κουκουλοφόρων έχει «ύποπτα» κίνητρα. Οταν δε ρωτήθηκε από τους παριστάμενους δημοσιογράφους ποια ακριβώς ήσαν αυτά τα «σκοτεινά» και «ύποπτα» κίνητρα, απάντησε ότι οι κουκουλοφόροι δρούσαν στη βάση… «ιδιοτελών» κινήτρων!

Με άλλα λόγια, όποιος δρα στη βάση «ιδιοτελών» κινήτρων όποιος δηλαδή προσπαθεί να προωθήσει τα συμφέροντά του είναι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του φιλελεύθερου κόμματος, εν δυνάμει… κουκουλοφόρος!

Διότι από τη σκοπιά της ανάλυσης του κυβερνητικού εκπροσώπου, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του κουκουλοφόρου που ληστεύει ένα κατάστημα, του εμπόρου που προσπαθεί να σώσει ό,τι έχει απομείνει, του εγκλωβισμένου που προσπαθεί να ξεφύγει από τις φλόγες που τον περιζώνουν: όλοι δρουν στη βάση «ιδιοτελών» κινήτρων.

Το θέμα εδώ δεν αφορά απλώς την εννοιολογική ανεπάρκεια ενός πολιτικού που υποτίθεται ότι είναι αυθεντία σε νομικά θέματα. Αφορά γενικότερα την αξιακή φιλοσοφία της αστικής τάξης, την οποία η Ν.Δ. και προσωπικά ο κ. Καραμανλής έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπονομεύσει. Από την σκοπιά της αστικής κουλτούρας, το πρόβλημα με τη δράση του κουκουλοφόρου δεν είναι ότι δρα στη βάση ιδιοτελών κινήτρων. Το πρόβλημα είναι ότι με την πράξη του καταργεί το νόμο -δηλαδή το ρυθμιστικό πλαίσιο που επιτρέπει σε άτομα και ομάδες με διαφορετικά συμφέροντα και στόχους να συμβιώνουν αρμονικά και να συγκροτούν μια «κοινωνία». Αυτήν ακριβώς την έννοια της «έννομης τάξης» ή του «κράτους δικαίου», που αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα του αστικού πολτισμού, «δολοφόνησε» ο κ. Παυλόπουλος με τις δηλώσεις του. Η ανοχή στην κατάργηση του νόμου την οποία επέδειξε η κυβέρνηση της Ν.Δ. προχθές το βράδυ απέρρεε άμεσα από το γεγονός ότι η έννοια της «έννομης τάξης», που αποτελεί την πεμπτουσία του αστικού φιλελευθερισμού, απουσιάζει παντελώς από τις προσλαμβάνουσες του κ. Καραμανλή και των άλλων εκφραστών της «λαϊκής Δεξιάς».

Απ’ αυτήν τη σκοπιά η κυβέρνηση της Ν.Δ. πράγματι αποτελεί κίνδυνο: Πάνω από όλα για τη μεσαία τάξη και τον αστικό πολιτισμό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 10/12/2008

Advertisements